Hydrogen Europe pleit voor ambitieus waterstofprogramma

5 June 2020

Laat economisch herstel in Europa en vergroening hand in hand gaan. Dat is de boodschap van het transitieprogramma gericht op waterstof dat Hydrogen Europe eind mei heeft voorgesteld. Het gaat om indrukwekkende getallen: volgens dit plan gaan we toe naar productie en gebruik van 17 miljoen ton waterstof in het jaar 2030. De boodschap: waterstof voor groen herstel van de economie.

Waterstof voor groen herstel van de ‘post-Corona’ economie

Hydrogen Europe is de brancheorganisatie met meer dan 250 leden die belang hebben bij de ontwikkeling van waterstof. Hieronder zijn vele multinationals inclusief diverse grote oliemaatschappijen en automerken. Hydrogen Europe wil waterstof voor een zero-emissie maatschappij promoten, en groene waterstof vormt hierin een cruciaal onderdeel. Daarmee speelt Hydrogen Europe in op het economisch herstelplan dat de Europese Commissie ontwikkelt om de coronacrisis te boven te komen. Juist de Europese Commissie kiest ervoor om groener uit de crisis te willen komen.

Het rapport van Hydrogen Europe

Het rapport van Hydrogen Europe

Waterstof voor een innovatieve, circulaire en duurzame economie

Tot 2030 zal naar schatting maar liefst 430 miljard Euro moeten worden geïnvesteerd in productie, opslag, infrastructuur en gebruik van waterstof. In deze investeringen vormen productie en infrastructuur het grootste aandeel. Dat gaat deels om locaties buiten Europa: denk aan waterstofproductie met behulp van zonnestroom in Noord-Afrika, waarbij de waterstof via pijpleidingen naar het Europese continent wordt getransporteerd.

In de transitiefase naar 2030 wordt gestreefd zoveel mogelijk met groene waterstof te werken, maar dat lukt nog niet volledig. Prof. Ad van Wijk (TU Delft/KWR) heeft het rapport voor Hydrogen Europe opgesteld, en zegt hierover: “Waterstof is onmisbaar voor de realisatie van een duurzame energievoorziening. Daarom moet er fors geïnvesteerd worden in waterstof en wel juist nu, als antwoord op de coronacrisis. Maar niet alleen voor de realisatie van een duurzame energievoorziening, juist ook voor de opbouw van een innovatieve, circulaire en duurzame economie.”

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen rond groene waterstof door de nieuwspagina goed in de gaten te houden!